Nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez łyżeczki cukru. Dobrze wiesz, że nie jest to zbyt zdrowe rozwiązanie dla Twojego organizmu, jednakże nie wiesz czym zastąpić swoją białą przyjemność.
Poniżej przedstawiamy kilka zamienników białego cukru, które są równie smaczne, jak i zawierają cenne minerały.
Zamienniki białego cukru
Miód ? to zamiennik o nieco większych kaloriach od cukru,
jednakże jest o wiele zdrowszy. Witaminy z grupy B, które są w nim zawarte ,są świetnie przyswajane przez nasz organizm.
Nierafinowany cukier trzcinowy ? jest o wiele mniej słodszy
od zwykłego cukru, ale zdecydowanie zdrowszy. Jest to najbardziej popularny zamiennik białego cukru. Zawiera magnez, wapń i żelazo.
Syrop klonowy ? to świetny zamiennik cukru do kawy i do herbaty. Jego smaczna gęsta konsystencja nadaje się również jako polewa do ciasta. Wytwarzany jest z soku pobieranego z pnia drzewa.
Syrop z agawy ? swoją konsystencją przypomina miód, ale jest o wiele słodszy i szybciej się rozpuszcza. Wytwarzany jest w Meksyku. Agawa obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Syrop daktylowy ? w syropie zawarte są tłuszcze, białka witamina E i B, wapń, żelazo. Syrop nadaje się do słodzenia herbaty czy wytwarzania domowym cukierków.
Stewia ? jest słodsza od cukru i proaktywnie niekaloryczna. Do domowego użytku najwygodniejsza jest w postaci soku. Jest również używana w medycynie naturalniej. Tam stosowana jest jako środek bakteriobójczy i moczopędny.