Zgaga powstaje wtedy, gdy kwasy żołądkowe cofają się do przełyku. Przełyk zostaje podrażniony kwasami, co sprawia piekący ból.
Duże znaczenie mają posiłki przez nas spożywane. To właśnie niektóre ze składników codziennego użytkowania mogą doprowadzać do zgagi. Przy problemach ze zgagą należy odstawić takie produkty jak alkohol, napoje gazowane, czekoladę, owoce cytrusowe. Również należy ograniczyć potrawy tłuste i smażone.
Doraźnymi sposobem na zgagę jest żucie bezcukrowej gumy czy wypicie szklanki mleka. Warto urozmaicić dietę w herbaty czy napary z ziół takich jak imbir czy anyż.
Zaleca się również wypicie soku z aloesu dwadzieścia minuy przed posiłkiem. Aloes ma działanie łagodzące.
Soda to świetny zamiennik tabletki. Wystarczy do szklanki przegotowanej wody wsypać jedna łyżeczkę i wypić od razu, gdy pojawi się nieprzyjemne pieczenie. Uczucie ulgi powinno pojawić się po chwili.
Gdy zgaga nie ustępuje po zastosowaniu domowych sposobów należy udać się z tym problemem do lekarza.